Sos Myśliwski z Pieczonymi Ziemniakami

Ocena:
Przygotujmy
    • 250 g mrożonych grzybów ⇒ użyjmy mieszankę najpopularniejszych: Kurki, Borowika, Podgrzybka i Maślaka pociętych w kostkę. Jesienią możemy użyć grzybów świeżych.
    • 150 g boczku => może on być bardziej tłusty, ponieważ wytopimy go i użyjemy do smażenia grzybów
    • Połowa szklanki czerwonego wina => zamiennie możemy użyć bulionu
    • Cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 ogórki kiszone
    • 3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego
    • Łyżka stołowa ostrej musztardy
    • Sól
    • Pieprz
Czas
35 minut
Porcja
W naszym przypadku była to przekąska dla szóstki przyjaciół
Gotujmy

Ziemniaki dokładnie myjemy i owijamy w folię aluminiową (ziemniaków nie obieramy). Wrzucamy je do ogniska na mniej więcej 20 minut sprawdzając np. nożem czy w środku są już miękkie. Jeżeli nie możemy rozpalić ogniska :), użyjmy piekarnika ustawiając go na ok. 200°C i piekąc ok. 20 minut. Możemy również ugotować ziemniaki w mundurkach (pamiętajmy aby nie solić wody).

Na rozgrzaną głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy z niego tłuszcz ( 2-3 minuty ). Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia i dorzucamy grzyby. Solimy i dusimy do odparowania większej części wody. Ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do sosu i pozostawiamy na 2-3 minuty. Dolewamy winko, musztardę i koncentrat, mieszamy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu ( ok. 10 minut ) .Odstawiamy z ognia doprawiamy do smaku i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku ( Przed podaniem możemy je wyłowić )

Wracając do ziemniaków:

Upieczone ziemniaki kroimy na dwie części jednak w taki sposób, aby nie dopuścić do całkowitego ich przecięcia. Możemy również wykrawać miejsce na sos myśliwski ze środkowej część ziemniaka. Gotowym sosem faszerujemy ziemniaki i mamy gotowe danie.

Pomimo, iż najlepiej danie to smakuje w środowisku prawdziwych myśliwych, jest to przepyszna przystawka na każde domowe przyjęcie.

Pamiętajmy, że sos świetnie pasuje również do mięs, makaronów, ryżu lub z grzankami bazyliowo-czosnkowymi.

Sos Myśliwski w otoczeniu lasu!

Sos Myśliwski w otoczeniu lasu!

Kuchnia marzeń?

Kuchnia marzeń?

Nasze składniki

Nasze składniki

Wytapianie boczku i krojenie cebuli

Wytapianie boczku i krojenie cebuli

Kto nie kocha zapachu smażonej cebulki?

Kto nie kocha zapachu smażonej cebulki?

Mieszanka grzybów dodana

Mieszanka grzybów dodana

Sos myśliwski gotowy

Sos myśliwski gotowy

Idealne miejsce na sos myśliwski

Idealne miejsce na sos myśliwski

Smaczengo!

Smaczengo!

Komentarze(1):

MasterChef 04.03.2013 r. godz. 11.15

A gdzie są tak piękne lasy?

TwojaDomowaRestauracja.pl 04.03.2013 r. godz. 18.38

Tu akurat gotowaliśmy w najciekawszych miejscach Puszczy Noteckiej w województwie wielkopolskim.

zobacz  przepis
Skomentuj przepis: