Piwna Kiełbasa na Kapuście z Podgrzybkami

Ocena:
Przygotujmy
    • 250g mrożonych podgrzybków => całych lub pociętych w kostkę
    • 500g kiszonej kapusty
    • Cebula
    • Sól
    • Pieprz w ziarnach
    • Liść laurowy
    • Ulubione przyprawy => np. do piwnej marynaty możemy użyć dodatkowo przyprawy do grilla
    Przydadzą nam się również:
    • 8 szt. surowej białej kiełbasy => jeżeli nie mamy do niej dostępu, możemy użyć gotowanej np. śląskiej
    • 0,5 litra piwa => najlepiej sprawdzi się tutaj piwo jasne niepasteryzowane ale możemy poeksperymentować np. z ciemnym lub pszenicznym
    • Białe wytrawne wino => do podlewania kapusty
Czas
60 minut dla całości
Porcja
4 porcje w konfiguracji 2 kiełbasy na kapuście dla osoby
Gotujmy

Kiszoną Kapustę odcedzamy i wrzucamy do garnka wraz z lisciem laurowym i ziarnami pieprzu. Gotujemy ok 50 minut od czasu do czasu podlewając białym winem (kapustę oczywiście możemy podlewać wodą lub piwem).

W międzyczasie surową kiełbasę nakłuwamy zewsząd np. nożem lub wykałaczką, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy wybranym przez nas piwem. Posypujemy pieprzem, liściem laurowym i ewentualnie innymi wybranymi przez nas przyprawami i wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika. Po mniej więcej 25 minutach (gdy strona zanurzona w piwie ładnie się zarumieni) kiełbasy przekładamy na drugą stronę.

Następnie na rozgrzany na patelnii tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy podgrzybki (większe grzyby kroimy na kilka części), solimy i dusimy pod przykryciem do wyparowania większej części wody.

Po 50 minutach duszenia kapusty (powinna zrobić się ona miękka), dodajemy podgrzybki z cebulą, doprawiamy solą i dusimy przez kolejne 10 minut.

Na płaskich talerzach najpierw wykładamy kapustę z podgrzybkami, a następnie układamy po dwie kiełbasy. Kaputę możemy podawać również jako osobną potrawę.

Smacznego!

P.S. Po zjedzonej porcji możemy prowadzić ;)

Piwne Kiełbaski i Kapusta z Podgrzybkami

Piwne Kiełbaski i Kapusta z Podgrzybkami

Nasze składniki

Nasze składniki

Podgrzybki z cebulką

Podgrzybki z cebulką

Pamiętajmy o nakuciu naszych kiełbas

Pamiętajmy o nakuciu naszych kiełbas

Kapusta  i zarumienione kiełbasy

Kapusta i zarumienione kiełbasy

Smacznego! I na zdrowie!

Smacznego! I na zdrowie!

Komentarze(1):

Mariu 08.04.2013 r. godz. 09.37

A skąd wziąć taką surową kiełbę?

TwojaDomowaRestauracja.pl 08.04.2013 r. godz. 22.01

Taką "kiełbę" można kupić Mariu w każdym większym markecie. Polecamy białą!

zobacz  przepis
Skomentuj przepis: