Lekka Zupa Podgrzybkowa

Ocena:
Przygotujmy
    • 250 g mrożonych podgrzybków -> najepiej w całości; oczywiście jeżeli mamy dostęp, to skorzystajmy ze świeżych
    • Duża cebula
    • Ziemniak
    • Marchewka
    • Czosnek
    • Litr bulionu warzywnego lub grzybowego
    • 4 łyżki stołowe śmietany
    • Masło
    • Ulubione przyprawy

    Przydadzą nam się również
    • Chleb tostowy ( na grzanki )
    • Świeża nać pietruszki
Czas
35 minut z gotowym bulionem
1h jeżeli bulion będziemy przygotowywali sami
Porcja
Cztery duże porcje zupy
Gotujmy

Bulion warzyny możemy oczywiście przygotować z kostki, natomiast my woleliśmy ugotować przyprawioną solą i pieprzem włoszczyznę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zrobią się w środku miękkie. Następnie wyciągamy warzywa z bulionu, marchewkę kroimy w talarki a zmieniaka w kostę i wracają one z powrotem do garnka.

Jeżeli nie gotowaliśmy bulionu ze świeżych warzyw, to w gotowym bulionie gotujemy do miękkości marchewkę pokrojoną w talarki i ziemniaka w kostkę. W tym samym czasie na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w kostke cebulę. Czekamy, aż się zeszkli, i dodajemy mrożone podgrzybki. Całość solimy i dusimy (najlepiej pod przykryciem) od czasu do czasu mieszając do momentu odparowania większej częsci wody. Zawartość patelni dodajemy do garnka z bulionem i warzywami, doprawiamy ulibionymi przyprawami i pozostawiamy na małym ogniu na mniej więcej 10 minut. Zupę sciągamy z ognia i dodajemy 2 zorgniecione ząbki czosnku (Pamiętajmy aby przed podaniem je wyłowić) 

Zupę możemy podać ze świeżą nacią pietruszki i śmietaną.

Grzanki do naszej zupy możemy przygotować w piekarniku ( jak w przepisie Duszone Podgrzybki w Śmietanie z Grzankami bazyliowo-czosnkowymi  ). My upiekliśmy je nad ogniskiem.

Smacznego.

Nasza Delikatna Zupa Podgrzybkowa

Nasza Delikatna Zupa Podgrzybkowa

Nasze składniki

Nasze składniki

Bulion warzywny na łonie natury

Bulion warzywny na łonie natury

Podgrzybki z cebulką

Podgrzybki z cebulką

Ala podpieka grzanki do podgrzybkowej

Ala podpieka grzanki do podgrzybkowej

Puszcza, zupa podgrzybkowa -> Smacznego!

Puszcza, zupa podgrzybkowa -> Smacznego!

Komentarze(2):

Munias 04.03.2013 r. godz. 12.22

A co Kris, przesadziłeś ze "śmietanką"?

Kris Fujara 15.02.2013 r. godz. 23.01

Zupka przepyszna. Wszyscy znajomi zachwyceni.
Pamiętajcie tylko, aby nie przesadzić ze śmietaną ;)
Pozdrawiam.

TwojaDomowaRestauracja.pl 20.02.2013 r. godz. 22.21

Zgadza się! Uwaga na śmietanę!

zobacz  przepis
Skomentuj przepis: