Aksamitna Zupa Grzybowa z Pieczywem i Masłem Bazyliowym

Ocena:
Przygotujmy
    • 250 g mrożonych grzybów ⇒ użyjmy mieszankę najpopularniejszych: Kurki, Borowika, Podgrzybka i Maślaka pociętych w kostkę
    • Cebula
    • Litr bulionu warzywnego => możemy również użyć grzybowego bulionu z kostki
    • Szklanka mleka
    • Połowa szklanki białego wytrawnego wina
    • Pęczek natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnki
    • Masło
    • Sól
    • Pieprz

    Przydadzą nam się również:
    • Świeża bazylia
    • Świeży chleb razowy
    • 4 łyżki stołowe śmietany kremówki
Czas
25 minut i gotowe.
Porcja
4 miseczki
Gotujmy

Przygotowanie masła jest bajecznie proste a daje zaskakujący efekt. Do moździeży wrzucamy poszatkowaną świeżą bazylię i rozrabiamy ją z kawałkiem masła (masło powinno poleżeć minimum 45 minut w temperaturze pokojowej przed rozrabianiem). Formujemy ciekawy kształt (możemy użyć foremki do ciastek ) i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W międzyczasie w głębokim rondlu ( możemy również użyć garnka ) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej częsci wody ( nie odparowujmy całości ) dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ognień i po mniej więce 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko ( ważna jest tutaj właśnie taka kolejność ). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Podajemy ze świeżą natką pietruszki (możemy dodać również śmietanę).

Podajemy z chlebem i naszym własnym masłem bazyliowym.

Smacznego!

Nasza Aksamitna Zupa Grzybowa

Nasza Aksamitna Zupa Grzybowa

Nasze składniki

Nasze składniki

Cebulka i grzyby już na patelni

Cebulka i grzyby już na patelni

Wino, bulion i mleko dodane

Wino, bulion i mleko dodane

Zupa Gotowa

Zupa Gotowa

Nasz Chleb

Nasz Chleb

Smacznego!

Smacznego!

Komentarze(2):

Karolcia 03.04.2013 r. godz. 15.27

Polecam dodać jeszcze siekany czosnek do masła!!!

Karola 28.03.2013 r. godz. 22.49

Masełko coś pięknego, a do tego zupa na mleku ... Polecam

zobacz  przepis
Skomentuj przepis: